Dagelijks oogsten

Kweekproces Taugé

Taugé is het eerste worteltje van een mung boontje, ook wel katjang idjoe genoemd. Katjang idjoe betekent letterlijk “groen boontje” en dat is dan ook de kleur van deze boon. Mung bonen komen uit China, Birma of Australië. In kweekcellen die volledig steriel en donker zijn wordt een laag boontjes op een waterdoorlatende plaat geplaatst. Bij de juiste temperatuur en beregening met water zullen deze ontkiemen en zich in 5- tot 7 dagen ontwikkelen tot een taugéspriet. Dit betekent dat er geen aarde of ander substraat bij nodig is, maar wel een grote hoeveelheid techniek.

Wanneer de taugé de juiste lengte en dikte heeft wordt er geoogst met behulp van een machinelijn. Hierbij is het verwijderen van het zaadschilletje belangrijk. Rechtstreeks uit de machinelijn wordt de taugé afgewogen en verpakt in schoongewassen fust. De taugé is dan ook direct verwerkbaar als schoon eindproduct en heeft geen bewerking meer nodig. Wel heeft de taugé nog de kweektemperatuur en zal deze, als er niet afgekoeld wordt nog gewoon enige tijd doorgroeien in de kist. De groei stopt als de taugé afgekoeld wordt tot ca. 4° Celsius. Deze temperatuur is ook noodzakelijk om de maximale houdbaarheid te verkrijgen.
 
Door gebruik te maken van de nieuwste technieken en materialen zijn de kweekresultaten van de taugé door de jaren heen steeds constanter geworden. Dekker fresh foods heeft al vele jaren ervaring in het kweken van taugé en het blijft ons dagelijks voldoening geven om mooie taugé te zien groeien.